Myvatn - Jokulsarlon

We worden wakker van verschrikkelijke wind! Ives heeft bijna niet geslapen omdat de camionette zo heen en weer werd geschud. Het ziet er naar uit dat we moeten opletten voor de deuren bij het openen en sluiten, zoals Sverrir ons had gewaarschuwd ;)

We vertrekken dan maar extra vroeg, en rijden vandaag de gehele kustweg af tot in Höfn. Eigenlijk liggen we een dag voor op schema, maar gezien Myvatn met de vele sneeuw ons niet veel meer te bieden had, én ze vandaag stralende zon voorspellen in Höfn, spelen we een beetje vals en snakken we naar wat zon ;) dus laat ons hopen!!

Onderweg hebben we af en toe wat gesmos, maar niet echt regen te noemen in tegenstelling tot de dagen hiervoor.  We genieten echt van de mooie vergezichten, de fjorden, de vele zwanen én de rendieren (!!) helemaal geweldig... er komt ook weer n beetje kleur in onze foto's ;)

In Djupivogur stoppen we om even bij te tanken en Ives koopt er een pakje gedroogde vis. Hij vraagt het zich nu al een hele week af hoe dat moet smaken, en nu hebben we het dan maar gekocht.  Ik vraag aan de vriendelijke dame aan de kassa hoe dit gegeten wordt, en ze zegt gewoon een stukje van de gedroogde filet af te breken en dan te dopen in goeie, verse smeerboter :)

Van één ding ben ik zeker: open zo'n pakje niet in gesloten ruimte want het ruikt tegen 200/u! haha...

Voor mij was het niet zo speciaal... het lijkt me eerder noodfood, als er echt niks anders meer is, net zoals Jerky Beef in Amerika ;)  We rijden weer een stukje door en af en toe doe ik een poging om uit de auto te stappen voor enkele foto's maar zelfs nu met die wind is het bijna onmogelijk!

Niet te snappen... je zou denken, droog mooi weer, en dan is het de wind weer die je ervan weerhoudt om uit de wagen te stappen :)) Ik overdrijf niet, op een gegeven moment dacht ik heel impulsief even uit de auto te springen om een foto, maar de wind stond langs vanachter: camera in de ene hand, deurknop in de andere... maar die deur vloog letterlijk bijna binnenstebuiten!!! Het was of de deur of de camera lossen :(

ves sprong vanachter zijn stuur om de camera te redden en dan heb ik staan trekken aan de deur. Dan tikt je hart toch even sneller hoor! En mijne Visa had ook bijna een hartstilstand ;)

Alleszins, toen we gered waren van een buitengeplooide deur, werden we amper een halfuurtje later weeral gespaard van een drama... and no... I'm not kidding you! Toen we reden langs de haarspeldbochten van de fjord, en ik een stop deed voor een foto, zagen we ineens 2 bochten verder een mega stofwolk, daar waar een hap uit de berg was.

Raar, we konden bijna niet geloven dat daar de grond zonet naar beneden gestort was? Dat kon toch niet?? We moesten toch door, dus we zouden het zometeen wel merken...

Na 1 km zijn we aan die berg en ja hoor... de weg ligt vol rotsblokken, gelukkig kunnen we hier en daar de ergste blokken nog vermijden, maar ik durf niet uit te stappen en te fotograferen, uit schrik dat de wind sebiet nog een vlaag brokken naar beneden smijt!! Stel je voor :((

Het is toch raar, je moet er maar 10 minuten eerder geweest zijn en zo'n rotsblok in je ruit krijgen, mag er niet aan denken...

Onderweg zien we ook nog terrassen in openlucht waar ze de vis hangen te drogen, dit willen we natuurlijk eens van dichtbij bekijken ;) Het stinkt verschrikkelijk! We schieten wat fotos en rijden weer door.  We krijgen er honger van, gelukkig is Höfn niet ZO ver meer, maar we vonden het echt een prachtige route!

Net voor we de stad bereiken komen we net achter de tunnel aan de pijl 'Stokkness', er staat hier een vuurtoren en je hebt prachtig zicht op de bergen met zwarte lavaduinen.  Het is een 'omweggetje' van amper 10 minuutjes, maar het wel waard voor mooie kiekjes ;) Mag ik dan ook vermelden dat het hier in Höfn (net als voorspeld) PRACHTIG ZONNIG weer is???

Whiiiiiiieeeeeeeeeeeeeee!!!!! We zijn helemaal blij, en de hemel is helemaal open... niet normaal! Het is 17u, maar we gaan eerst onze honger stillen in Kaffi Hornid in Höfn.

Ives besteld er de hamburger met garlic mushrooms en friet, en ik wil graag eens de rendierburger proeven met blue cheese en gekarameliseerde ajuin... mjam!! Voltrefferke!! :)  Als dessert nog een warme choco met slagroom... aaaaahhhhh... this is the life :)

We hebben nood aan onze dagelijkse hotpot, dus we gaan naast de deur weer snel effe naar de Sundlaug (zwembad) om wat te broebelen ;)  Deze is helemaal leeg, het lijkt wel of iedereen is gehypnotiseerd door Eurosong op TV (zo ziet het er toch naar uit bij de dames achter de desk van het zwembad :)

Goed voor ons! Hebben we alles voor ons alleen :) We leggen ons in de hotpot van 40 graden met de zon volle bak op onze snuit en de koude wind die over ons gezicht waait... heerlijk!

We blijven niet zo lang, want door de zon hebben we ineens weer pakken energie en willen we de volle 24 uur uit deze dag halen (morgen voorspellen ze regen :(
en al ligt Jokulsarlon (het ijsmeer) hier nog 50 km verder, toch willen we gebruik maken van deze open hemel en droge dag om de ijsblokken vast te leggen op foto.
DUS... we rijden alweer door naar Jokulsarlon en het is inmiddels 21u30.

Wauw wauw wauw... hier wordt een mens stilletjes van... echt waar, het is ZO mooi in de roze-gele gloed van de ondergaande zon... Magnifiek :)  Er zijn nog een paar andere mensen die ook profiteren van deze unieke weerssituatie om alles in beeld te brengen :)

Daarna zijn we echt wel uitgeblust en gaan we slapen, hier aan het ijsmeer. We hopen dat de weersvoorspellingen het misschien mis hebben, en dan kunnen we eventueel morgen nog wat ijsblokjes fotograferen in daglicht.

Gordijntjes toe, chauffage aan, schaapjes tellen en... slapen!!

Ellen & Ives


 
on the road...
Ijsblokjes bij Jokulsarlon :-)
- Reageer op bericht -
- Lees reacties -
Site door zoov.be
Copyright 2012