Selfoss - Blonduos

Deze ochtend worden we wakker in Selfoss, het regent... alweer :( Niet zo fijn, maar we hebben nu eenmaal geen andere keuze.  Ik spoed me naar de sanitaire ruimte van de camping om alles weer even recht te trekken ;) en dan kunnen we doorrijden.  Het is nog maar half 8, maar zoals ik gisteren al aangaf, is het hier bijna zomer, dus het is heel de nacht zo goed als licht.

Omdat het opnieuw regent vandaag, willen we de Geothermal Power Plant bezoeken. Ver is het niet rijden, amper 30 min van Selfoss naar Hveragerdis.  We zijn zelfs een beetje te vroeg, dus stoppen nog even bij de bakarí (bakker) voor iets lekker.  't Is te zeggen, veel keuze hadden ze niet, dus Ives nam de droge pistolet met gesmolten kaas over, en ik een donut. Vééééééééél te zoet, maar bij gebrek aan iets anders ;)

Stipt om 9u gaat de centrale open en we zijn de enigen die hier toekomen, en 10 minuten later een ganse bus.  We mogen vrij rondlopen over 3 verdiepingen met info, en de man van de centrale vertelt ons ook nog een kleine 20 min interessante info. Zo komen we te weten dat een Ijslander via deze centrale aan zijn warm water (chauffage, douchen, drinken, electriciteit,...) komt en dat hij gemiddeld 1 euro per dag betaalt.  Het is een absoluut voordeel dat je zoals hun het warme water uit de hete lavagrond kan halen!

De tour heeft zo'n uurtje geduurd, en dan hebben we het wel gehad. We moeten vandaag rijden tot Blonduos, een heel eindje naar het noorden!  Het is 11u en het regent nog steeds, zo zonde... er zijn wel mooie uitzichten, maar ik kan ze niet fotograferen in deze gietende regen.

Als we de ringweg nemen rijden we richting Borgarnes, een stadje net over het water richting de Westfjorden. Om hier te geraken moeten we door een tunnel en betalen we 1000 ISK wat ongeveer een 6 euro is. Als we bijna in Borgarnes zijn, besluiten we een zijweg te nemen die parallel loopt met de ringweg, dat lijkt ons toch meer ruwer dan de ringweg, die soms wat weg heeft van een autostrade ;)

De rit is niet spectaculair en het regent nog steeds... ligt het nu daaraan, of is het gewoon een saai stuk? We weten het niet...  In Reykholt zien we een schattig kerkje staan, gezien de regen willen we wel eens binnen gaan kijken. Precies weggeplukt uit House on the prairies :) LOL

Hierna rijden tot aan de waterval van Hraunfoss, maar het giet met bakken :( dus we gaan snel snel een kijkje nemen, en maken dan dankbaar gebruik van het toilet op dit domein.  Terug richting ringweg om tot onze bestemming Blonduos te geraken, en daar passeren we de kraters van Grabrokkargigar en het is DROOG!! Joepie!! :))

Eindelijk kunnen we een kijkje gaan nemen zonder onze regenvest ;) en we klimmen dan ook ettelijke trappen naar boven om de indrukwekkende krater te aanschouwen. Wauw... wat een gat! :D   Er zijn er 3 naast mekaar hier, maar wel redelijk verwijderd. We zien weeral een grijs-zwarte wolk op ons afkomen en besluiten om het dan maar te houden bij deze ene krater.

Al heel content dat we dit hebben kunnen zien ;)

Als we in Blonduos arriveren om 18u, lachen we weeral om de kleinschaligheid van een 'stad' het lijken wel ghosttowns, geen kat te bespeuren, geen restaurants, geen mens te zien!  Parkeren doen we aan het water, met een zwart lava strand. Het miezert nog een beetje, en we hebben honger gekregen. Gelukkig dat we de spaghetti ingredienten bij de hand hebben, want hier is echt niks! Chef Knip is cooking for me :p

Er gaan champignonnekes in de pan, verse tomaten gekocht bij de serrekassen vanmorgen (op geothermal energy ;) keilekker!! en dan pasta koken, gehakt bakken en dinner is ready! Mjam... dat smaakt met het getik van de regen op de ruit :)

Na het eten is het over met regenen en wandelen we nog even over het strand, ons eten laten zakken ;) om daarna onze slaapzak in te duiken en proberen te slapen! Het is niet evident om te slapen als het constant licht is...

Schaapjes tellen dan maar ;)

ZZZZzzzzzzzzzZZZZZZZZzzzzzzzzzZZZZZZZ

Ellen & Ives


 
Spaghetti à la Knip! :-)
- Reageer op bericht -
Site door zoov.be
Copyright 2012