Foodies hiking hot Madrid!

DAY 1

Het is 8u deze ochtend als de wekker gaat, en het is heerlijk ontwaken in het Van der Valk Hotel in Charleroi! We kozen voor de Sleep, Park & Fly formule, superhandig om onze auto tijdens deze 3-daagse achter te laten op de parking en tevens gebruik te kunnen maken van de luchthavenshuttle in deze all-in-one formule!

Ives gaat deze morgen zijn examen afleggen voor werk in Antwerpen, wat maakt dat ik jammer genoeg alleen moet vertrekken, maar hij komt achter met een latere vlucht.

De luchthaven is nagenoeg leeg, dus het is zalig snel inchecken en door de controle lopen.  Ruim een uurtje vantevoren sta ik klaar aan de Priority Boarding van Rynair, ready to board :) Met een vertraging van een halfuur mogen we eindelijk aan boord stappen en kan de vakantie eindelijk beginnen!

2 uur en 15 minuten later sta ik op Spaanse bodem, en wandel ik in een sneltempo naar de taxi-standplaats.  Taxichauffeur Ramon brengt me in een vaartje naar het centrum voor 20 euro, en het is ongelooflijk warm buiten: WOW! Zelfs Ramon – die enkel Spaans spreekt – wuift met zijn handen wat koelte toe met de woorden ‘qué calor!’

Gelukkig is er een zuchtje airco aanwezig om te vermijden dat ik omgetoverd word in een zweetbol ;-) Voor dit weekend vonden we een leuk appartement via airbnb. Klein maar fijn, meer moet  dat niet zijn! De ligging is ideaal in de levendige buurt van La Latina, met een metro halte op 200m van de deur.

Ik ontmoet Mario de eigenaar, wanneer hij de deur al opent vooraleer ik aan kan bellen! Grappig, ik herken hem meteen van de foto :) Bij het klimmen van de trappen bij deze warmte vertelt hij me ondertussen dat hij nog net de lakens moet leggen op het bed en dat hij ze zo gaat halen bij de wasserette om de hoek. Daar maak ik weinig problemen van,  ik wil zo snel mogelijk buiten in het zonnetje lopen en de stad verkennen! Bovendien heb ik ook een hongertje gekweekt en snak ik naar een hapje te eten.

Mario neemt het stadsplan erbij en vertelt me dat Plaza Santa Ana een heel gezellig en non-toeristisch pleintje is, waar je nog gemoedelijk kan genieten van een slaatje of een tapa :) Dit in tegenstelling tot het overrompelende Plaza Mayor. Ik volg dan ook zijn advies en trek snel even iets anders aan, terwijl hij onze lakens gaat halen in de wasserette. Off I go!

Ik ben nog geen 10 minuten onderweg en ik ben bijna uitgedroogd van de zengende hitte. Buiten bij de apotheek hangt een thermometer die maar liefst 41°C aangeeft… in de schaduw! Het voelt buiten bij de minste inspanning dat het je adem beneemt. Ik stap snel even een winkeltje binnen en voorzie me van het nodige water ;) Santa Plaza Ana is een kleine 15 minuutjes wandelen van het appartement, en wanneer ik daar arriveer zitten de 3 aansluitende terrasjes al bomvol. Ik neem plaats op het terras van ‘Tartufo’ en bestel een fris glas cola met een slaatje rucola, krokant gebakken ham en parmesanschilfers, besprenkeld met veel balsamico-azijn. Mmmmmm… dat smaakt!

Ik blijf hier een tijdje zitten mensen kijken, en hoor dat de 2 tienermeisjes naast me van West-Vlaanderen uitgebreid keuvelen en mensen beoordelen. Zo grappig wanneer je ze hoort zeggen dat je Nederlanders, Fransen en Duitsers er zo kan uithalen… alsook Belgen, maar ik zit vlak naast hun, dus ik vraag me dan natuurlijk af in welk vak ik thuis hoor ;-)

Na mijn lange middagpauze is het inmiddels 15u en wandel ik verder door naar de Gran Via, het is gewoon te warm om de hele tijd buiten rond te lopen – zelfs in de schaduw – dus wat anders kan een mens nog doen dan shoppen? ;) Ik slenter door de winkelstraten en geniet van de heerlijke verkoeling elke keer weer ik een winkel mag binnen stappen :)

Ik koop enkele jurkjes en een nieuwe handtas met als beloning een zalig yoghurtijsje! Mmmm… :) Geloof het of niet, maar het is nu bijna 19u, dus ik ben al enkele uren aan het slenteren en dat hebben mijn voetjes geweten!!  Ze schreeuwen om een koud voetbad en rust, haha… en Ives heeft me intussen per sms laten weten dat hij gelandt is, dus ik zet mijn koers terug richting La Latina om me te verfrissen in het appartement.

Om 20u is hij dan EINDELIJK daar, en zijn examen is goed gegaan :) nu kunnen we dat stukje alvast gaan vieren met een hapje en een drankje! We lopen naar de alombekendste rooftop bar van La Latina, ongeveer op 5 minuten van ons verblijf: El Viajero.

Het is er al druk, en we schuiven alvast aan bij de toog om ons aperitiefje te bestellen in afwachting van een zitplaatsje. Een Gin Tonic smaakt en de sfeer zit hier helemaal goed! We hebben geen zin om nu ergens binnen te gaan zitten… dus een beetje ‘high in the sky’ is een goeie keuze ;-)

We bestellen hier enkele tapas, waaronder:  Patatas bravas & Calamares en smullen onze buikjes rond. Er heerst een gezellige lokale drukte, en het valt ons op dat wij bijna de enige ‘toeristen’zijn, en nét dat maakt het zo leuk! Ives is moe en mijn voetjes zeggen net hetzelfde van mijn urenlange gewandel door de hitte. We maken een einde aan onze eerste avond en duiken rond middernacht ons bedje in. Morgen een nieuwe, hete dag!

 

DAY 2

Het is vanmorgen 9u30 u als we opstaan. We worden verwacht op het Plaza Santa Ana voor onze Madrid Food Tour!  We wandelen in minder dan een kwartiertje naar het plein waar onze foodie guide – Luke -  ons al staat op te wachten. Ontbijt nemen werd ons afgeraden, aangezien we tijdens deze tasting al meer dan genoeg eten zouden krijgen ;)

We maken eerst kennis met onze groep, een gezin uit Illinois en een koppel uit Cincinatti, en dan nog een meisje alleen uit Alabama die hier werkt als nanny in Madrid en vandaag haar vrije dag heeft. Americans only dus! :)

Luke geeft ons alleen een kleine hand-out waarin we kunnen lezen wat en waar we zoal gaan proeven, en het blijkt een hele boterham te zijn! Eerst wandelen we naar ‘Chocolat’ (Calle de Santa Maria, 30), befaamd om zijn Churros, wat voor Spanjaarden niet wordt beschouwd als een dessert, maar wél als een rijk ontbijt! Ik heb het al zo vaak gezien, maar nog nooit eerder gegeten, dus best wel benieuwd! :)

Ze smaken een beetje als smoutebollen, en de chocola waar je ze in doopt, is naar mijn smaak te bitter. Ons Amerikaans gezelschap vindt het allemaal best en smult erop los! Ons Belgenlandje wordt zelfs nog geprezen door Luke vanwege ‘the best chocolate’ ;)

We slenteren door de straatjes heen van Huertas, de literaire wijk van Madrid en Luke vertelt honderduit over hoe gezellig deze wijk wel is met zijn veeltallige tapabarretjes met live-muziek. Onze volgende stop is bij de ‘Fabrica de Patatas Fritas y Churreria’ (Calle Cervantes, 9). Hier kan je binnen een kijkje nemen hoe de chips met de kilo’s wordt gebakken in grote containers olie. Deze ‘fabrica’ is ook de toeleverancier van quasi alle tapa bars hier in de buurt. Luke koopt hier een grote zak die nog met de hand wordt gevuld. Buiten nemen we dan allemaal een goeie grabbel in de zak… mmmm… lekker :p (my biggest sin of all!)

Niet ver hiervandaan lopen we binnen bij “Casa Gonzalez” (Calle Léon, 12) – hier wacht ons achteraan in de zaak een lange tafel speciaal gedekt voor ons met voor elk een bordje kaas. Zo ligt er een Arzua kaas, een San Pelegrin, Idiazábal en Calabres kaas. Deze laatste was mijn favoriet! Een blauw geaderde schimmelkaas die men 4 tot 6 maanden rijpt in de koele grotten in het Picos de Europa gebergte. Mmmmmm…  niet iedereen is fan, but I like this very much :)

Spaanse confituur, honing, olijfolie, en een Rabito Royale (vijg in chocolade)… dat zijn de proevertjes van de volgende locatie! Luke brengt ons achterin de opslagruimte van een kleine kruidenierswinkel, waar een standje klaar staat en hij ons met een kleine lepel laat proeven van verschillende potjes. Ieder van ons moet raden wat we nu net proeven :) Grappig wat sommigen er van maken! :p

De Mercado de Antón Martín is niet veraf meer van hier (Calle Santa Isabel, 5) hier is onze volgende halte voor heel wat lekkers. Om te beginnen stopt Luke bij een olijvenverkoper waar hij wijst naar allerhande gekleurde olijven. Het geurt heerlijk, en ook de olijven zijn mijn favoriet! We mogen proeven van maar liefst 6 verschillende olijven: Manzanilla, Campo Real (lekker, deze smaken naar oregano!), de la Abuela, Jaén, Malagueña, Aragonesa.

Na de olijven is het de beurt aan de Fiaschetteria La Saletta, die zich ook bevindt in de Mercado de Antón Martín. Hier krijgen we een zalige ‘porchetta a la española’ voorgeschoteld op een stukje brood, very simple but oh… SO good! :) Terwijl we dit stukje varkensbuik oppeuzelen, staan mensen hier aan te schuiven om een plaatsje te bemachtigen aan deze kleine eettent onder het dak van de Mercado de Antón Martín.

Nog steeds op de overdekte markt en deze keer houden we halt bij ‘Charcuteria Ismael’, waar we proeven onder het goedkeurende oog van Ismael zelf: Jamón Serrano (lekker!), Jamón Iberico (zalig lekker, wat een verschil met de Serrano!) en Cecina de León (niet te vreten in vergelijk met voorgaande) het is letterlijk ‘koe’.

Onze laatste stop op de markt is bij ‘Bar Omaira’ waar we een voortreffelijk bordje  ‘slow cooked Beef cheek, oftewel ‘stoofpotje van wangetjes’ proeven:  delicioso! :) Ik ontplof nu wel van al dat eten… oef!

Voorlaatste proevertje nu het al bijna half 3 is: Los Gatos (Calle de Jesus, 2) waar we een Vermouth van de tap hebben gekregen (niet te drinken, bah!) en lekkere ‘tostas’ met ondermeer bloedworst, garnalen in look, en kaas met champignons…

Ready for dessert now? :) haha… hoewel ik geen doorsnee fan ben van dessert en eerder opteer voor alle lekkernijtjes bij de apero, ben ik toch ook hier door de knieën gegaan voor de meest hemelse gebakken kaastaart ook wel genaamd Tetilla de Arzua… ik watertand nog als ik er aan denk! Fris en heerlijk lekker! ;) Deze kan je vinden bij Pandepi op de Plaza de Jesús, 5.

Onze buikjes zijn meer dan rond gegeten en het is jammer genoeg tijd om afscheid te nemen na dit (vr)eetfestijn van meer dan 3 uur boordevol leuke informatie én ook leuk gebracht door de meest sarcastische gids ooit: Luke! We vonden het geweldig, weer een dag om niet te vergeten!

Terwijl de temperaturen weer oplopen naar de 42°C, besluiten we van hieruit naar Retiro Park te wandelen. Het is niet meer van 15 minuutjes stappen, ware het niet dat de temperatuur er een stokje voor steekt. We slenteren door de brandende zon via de entree het park in, maar nergens is er  meteen een schaduwplekje te bespeuren, dit is echt afzien!

Bij de eerste bank houden we even halt, en onze mond plakt toe van de droogte. We zien in de verte enkele kraampjes uitgestald staan, dus hopen op een verkoelend flesje water!  Wanneer we bijna aan het meer van Retiro aankomen, zien we een nabijgelegen terras volledig in de schaduw. Dit is het! Even rusten dan maar. We bestellen beiden een granizza de limón, veel gemixt ijs met een limoensmaakje, wat ons meteen een bijna-brain freeze bezorgt ;) maar t smaakt ons heerlijk bij deze hitte. We zitten hier bijna meer dan een uur, mensen kijken én ook de mensen bewonderen voor hun moed bij deze temperaturen een roeibootje te huren op het meer! Hoe romantisch het er ook mag uitzien, menig man die nu roeit zou zijn vrouw die dit idee in haar hoofd haalde kunnen wurgen, haha… ’t is gewoon veel te heet, en bovendien is het verboden te zwemmen in het meer.

We lopen het park terug uit aan de noordzijde en gaan de metro nemen naar ons appartement. Het is niet ongewoon ver wandelen te voet, maar een halfuur gespaard in deze temperatuur betekent voor ons meer dan het te voet te doen ;) In amper 10 minuten staan we al voor ons appartement, en ploffen we ons op het bed voor een korte siësta.

Om 21u willen we toch nog iets doen, maar veel honger hebben we niet :) We nemen een gokje zonder reservatie en nemen de taxi tot Gau&Cafe, een gezellige rooftopbar in de studentenwijk. Je moet eerst een onopvallend studentengebouw binnen lopen, de lift nemen en dan sta je plots in de ‘vibe’ van de locals die hier hun hartje ophalen op het supergezellige terras ‘high in the sky’.

Jammer genoeg zonder reservatie komen we op een wachtlijst terecht voor ‘drinks en tapas’ (het rooftopterras is in 2 delen verdeeld:  één om te dineren, en het andere voor een apero en een klein hapje). Het dinner-gedeelte is volledig volzet voor de ganse avond en daar kunnen we niet meer terecht, maar we kunnen wel nog wachten op het apero-gedeelte, waar 4 koppels voor ons op de wachtlijst staan. We wagen het erop en nemen alvast een aperitief aan de bar (binnen).

Na een dik halfuur worden we dan eindelijk aan tafel geroepen, en neem het van ons aan: het is echt de moeite! Mocht ik het eerder geweten hebben had ik een reservatie voor dinner genomen, aangezien de tapas enkel:  croquetas, gefrituurde kipreepjes en fishsticks waren. Voor onze kleine honger was dat aanvaardbaar, maar indien je in het apero-gedeelte echte tapas zou verwachten, kan dat best teleurstellend zijn.

We hebben hier bijna 2 uur doorgebracht op het dak van Gau&Cafe, waar een constante gezellige drukte heerste. De hapjes en de gin tonic waren onmisbaar ;)

Net na middernacht tijd voor onze nachtrust en morgen alweer de laatste dag in Madrid… It was one happy day today! :)

 

DAY 3

Zondag staat bekend om de gezellige El Rastro flea-market! En laat die nu net voor onze deur zijn van het appartement!? Geweldig! We stappen deze morgen rond 10u buiten, en meteen op de stoep staan we temidden van de markt. Deze start al om 9u en het is al behoorlijk druk!

We willen eerst ons kopje koffie en een yoghurtje met vers fruit, dus steken de steeg over en nemen plaats bij het cafeetje op de hoek.

Op de markt wandelen we met gemak anderhalf uur rond en ik koop mezelf een leuk wit bloesje. Maar het wordt ook hier weer behoorlijk warm zonder schaduw, en we besluiten om ons te begeven naar de Plaza Mayor. Het grootste en meest toeristische plein van Madrid waar alle terrasjes verzameld staan in een kring rond het plein. Temidden van het plein proberen artiesten de aandacht te trekken van toeristen, in de hoop een centje bij te verdienen. Wat een bewondering wanneer je bij  45°C in een kostuum de hitte trotseert!

We drinken een glaasje cava hier op één van de terrasjes en kijken gewoon mensen… het is echt geen weer om vanonder die parasol uit te komen! :D

Gran Via en het plein van Sol zijn nog onze laatste stops om wat door te slenteren en uiteindelijk te stoppen op het Plaza Santa Ana, waar we onze lunch nog verorberen vooraleer we weer koers zetten naar het appartement om uit te checken.

Het weekend was echt ZO om, en ik vond Madrid een fantastische stad! Echter, ik zou niet meer kiezen voor de maand juli vanwege de temperaturen… het was echt bij tijden niet normaal, zo erg dat het je adem benam!

We komen zeker nog een keertje terug om de andere wijken te verkennen die we gemist hebben, en meerdere rooftopbars uit te testen: zo leuk en veeltallig aanwezig hier in Madrid! :)

Hasta la próxima!

Ellen & Ives

 


 
Plaza Santa Ana
Just the 2 of us :-)
- Reageer op bericht -
Site door zoov.be
Copyright 2012