Bologna la grassa e la rossa!

Wanneer we op weg zijn naar de luchthaven van Charleroi, is het haast nog donker en zo goed als geen verkeer op de weg! Omstreeks 5u15 arriveren we op de parking van de luchthaven, en deze staat nagenoeg zo goed als vol! We vinden toch nog een plekje en lopen dan zo de terminal in. Desondanks het feit dat Charleroi in een vervelende uithoek ligt, vinden we het toch een heel propere luchthaven, praktisch ook :)

We checken meteen in met onze voorgeprinte boardingpassen en om 6u25 laten we Belgie achter ons. Amper een uurtje en half later zetten we dan voet op bodem in Italia... aaaahh... zalig! Onze - korte - vakantie kan van start gaan ;)

Met het adres van onze slaapplaats bij de hand, wandelen we eerst tot bij de bus-shuttle. Bus kost ons 12 euro met z'n twee, en er staat een heuse rij! Wanneer we zien dat de taxi ons brengt voor 16 euro twijfelen we niet lang, tenslotte zijn we er dan nog eens sneller ook ;) Zo gezegd, zo gedaan... om 9u15 staan we al op de stoep bij Carla en Matteo, de mensen waarbij we blijven slapen via Airbnb. Onze trolley snel even droppen en we zijn klaar om aan onze citytrip te beginnen :)

We slenteren al gauw door de Via Independenza, de slagader/main street die pal naar Piazza Maggiore loopt. De locatie is gewoon super! Het zonnetje staat al strak, zo'n 22 graden. Winkels gaan open en kan het niet laten de mooie etalages te bewonderen :) Bologna is erg gekend om zijn portalen en galerijen, mocht je ooit de stad bezoeken en het zou regenen, zou je weinig kans hebben om uitgeregend te worden, aangezien alles hier bijna 'overdekt' is door prachtige bogen van galerijen!

Piazza Maggiore is groots, maar jammer genoeg zijn ze ook bezig met heuse renovatiewerken, waardoor haast elk gebouw op dit plein behangen is met doeken, waardoor je de pracht van de gebouwen mist. We lopen nog een beetje door naar één van de zijstraatjes van Piazza Maggiore, de Via Pescherie Vecchie, stoppen daar voor een ristretto koffie en een croissantje :) Smaakt ons! In deze straat zou iedere dag een soort van 'markt' zijn waar winkels hun voedingswaren aanprijzen... supergezellig en zo klein hier! Niet groot, op 15 min ben je er zo doorheen gewandeld. De Via Pescherie Vecchie komt uit op een klein dwarsstraatje waar dan weer enkele grote viskramen staan, leuk om het hier zo wat af te zien :) 

Wat zeker op ons to-do lijstje staat is een bezoekje aan het oude, onversleten cafeetje 'Osteria Del Sole' brengen. Hier is de tijd letterlijk blijven stilstaan en kan je iets komen drinken aan kleine prijsjes. Maar wat nog grappiger is, mensen brengen hier hun eigen eten mee tijdens de lunch, geen kat die er raar van op kijkt! We willen hier dus zeker vertoeven tussen de locals op de middag :)  Aangezien het nu nog wat vroeg is (10u) lopen we even helemaal terug via de Via Indepenza naar de Piazza dell'8 Agosto, hier is het op vrijdagochtend- en middag altijd markt (kleding, schoenen, schoenen en nog eens schoenen!!) :)

Slenteren geblazen hier, ZO druk!! Maar 't zonnetje schijnt en we moeten niet werken... héérlijk! :) We kopen 2 ceintuurs, een leuke handmade handtas voor mezelf ! A woman can never have enough handbags!  Na 2 uurtjes ronddwalen op de markt hier zetten we terug koers richting lunch: Osteria del Sole! Maar eerst gaan we naar de Salumeria Tamburini :) vleesjes, kaas, focaccia, en grissini halen! Mmmmm... je staart de ogen uit je hoofd hier, en mijn sensoren vangen al die heerlijke geurtjes op :p Onze ogen zijn weer veel te groot en we bestellen veel te veel. We wandelen heel voorzichtig met ons winkelzakje de Osteria binnen, checken of mijn opzoekwerk wel echt waar was  :D en ja hoor, een heleboel locals die hun papiertjes weidgespreid op tafel hebben liggen met vleesjes allerhande.  Het is een gezellige boel met al die grote handgebaren en de vrolijke Italiaanse noten die alles overstijgen. Wie houdt van people-watching en gezelligheid is hier absoluut aan het goeie adres ;) Een extra plus is dat de prosecco hier amper 2,50 euro per glas kost: squisito! :) Het zijn de simpele dingen...

Ons buikje zit rond en 't is tijd om nog eens wat te 'verbruiken'. De Assinelli torens liggen hier op een 10-tal minuutjes stappen vandaan. Eén van de torens kan men beklimmen met een draaitrap langs de binnenkant. 3 Euro betaal je daarvoor, en het moet gezegd: het uitzicht boven is prachtig! Met de nodige stops zijn we in een kwartiertje boven, en desondanks dat het een heel klein platform heeft boven, is het helemaal niet zo druk. Mijn fototoestel draait dus weer de nodige overuren ;-) Naar beneden gaat heel wat sneller dan naar boven, de knikkende knietjes buiten beschouwing gelaten op het einde ;-) Na zo'n inspanning is het NATUURLIJK tijd voor een gelato, en die eten we in de gelateria rechttegenover de Torens. 

Het is puffen geblazen... de thermometer geeft ondertussen 26 graden aan, maar in de binnenstad voelt dat al snel NOG warmer aan. We sloffen dus een beetje onder de galerijen door, doen een terrasje en passeren nog wat winkeltjes. Net zoals in andere steden zien we hier ook veel amusement, mensen die een standbeeld uitbeelden, grote luchtbellen blazen en zelfs een man die zich onder een koppel poppen verstopt en een heel dansje neerzet, de man verliest liters zweet :D

Inmiddels is het 18u, onze voeten zijn dik, rood en voelen alsof ze verbrand gelopen zijn :) tijd voor een siësta dus! In onze airbnb is niemand thuis, en dat hoeft ook niet! We hebben het gevoel dat het appartement van ons alleen is.  Na een uurtje siesta knappen we ons even op, en wandelen we naar de funky bar 'Le Stanze' staat hoog aangeprezen op Tripadvisor, maar dat blijkt ook een dode mus te zijn... het is een prachtig pand, het lijkt wel alsof de bar is ondergebracht in een kerk. Helaas was er niemand buiten het personeel, dus ofwel waren we veel te vroeg voor onze apero of we hadden een slechte avond getroffen. We laten het alleszins niet aan ons hart komen en genieten van een Cosmopolitan en een Gin&Tonic.

Daarna is het pizza-time, een pizza met courgettebloemen en kaas... verrukkelijk! Ives neemt zoals altijd salami op zijn pizza :) Druk hier, maar onze voetjes staan nog steeds in brand, het vele wandelen hier duwt zich dus echt wel door tot onze voeten. Na het eten is het alweer een goed halfuurtje terug stappen en dan ploffen we ons gewoon neer op het bed om lekker te slapen en er morgen weer tegenaan te gaan! :)

Dag 2


Zalig geslapen! Desondanks dat je midden van de stad logeert, hoor je echt niks van lawaai. Een lekkere ristretto kan er wel in, zo ééntje waar je sitopresto wakker van wordt! :D Om de hoek zit een lekkere bakker die een overdaad aan keuze heeft aan zoete koeken... mmmmmm... goodbye diet! :D  Een koffie en een koek en we zijn weer klaar om te vertrekken. Het is alweer stralend weer en NOG warmer dan gisteren. Het is zaterdag en de straten in het centrum zijn autovrij gemaakt. We nestelen ons op een terrasje in het midden van een autovrije straat en genieten van een frisse cola en wat mensen-kijken :)

Het weer draait een beetje, en het plan van vandaag was om de trip te doen naar Basilica di San Luca. Ellenlange galerijen en 666 trappen brengen je hiernaartoe. Vanaf de basiliek, die nog steeds een populair bedevaartsoord is, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Wij zijn te lui met onze dikke voeten en bovendien begint het ook nog eens te druppelen... dus we nemen de taxi naar boven voor 10 euro, en doen de trip naar beneden (wat trouwens ook geen kadootje is!!) We zijn uberhaupt al blij dat we na 666 trappen een bruine kroeg tegenkomen om een sanitaire stop in te lassen en te drinken! Oef seg...

Maar wel blij dat we dat stukje toch ook gezien en gedaan hebben :) We verdienen wat te eten! En dat kan niet beter dan bij Bolpetta, een leuke brasserie die we gisteren al opmerkten, voornamelijk bollekes eten hier, in alle smaken. Ives eet de pasta bolognese en ik neem de salade met prosciutto cotto en walnoten... de Italiaanse keuken is toch ZO ongecompliceerd en toch ZO lekker!!? Het smaakt weer...

Tijd om nog een laatste prosecco te klinken, want we moeten weer naar de luchthaven ook over 2 uurtjes... ;)

Soms is het heel kort, net zoals deze 2 dagen Bologna, maar dan moet je gewoon DUBBEL genieten, en dat hebben we ook gedaan! 

Ellen

 


 
- Reageer op bericht -
- Lees reacties -
Site door zoov.be
Copyright 2012