Ubud - Lovina

Rise & shine! Vandaag checken we uit om naar het noordente vertrekken met Putu, die ons komt ophalen om 9u.  We eten geen ontbijt, ik weet niet wat het is, maar hetlijkt wel alsof we nog overvol zitten van de afgelopen dagen! Ja, rijst vult! ;-)

Er staat een vreemde hansworst op de parking te wuiven enwij zitten aan de balie, ik denk da zal wel niet tegen ons zijn :-p en we wachtennog wat op Putu. Blijkt dus dat ie naar de kapper is geweest, precies nen andere!! Haha... ni te doen :-p

Hij vertelt ons dat we onderweg naar het Noorden een hele hoop stops kunnen maken, busy day dus maar we zijn er helemaal klaar voor! De man van het hotel waar we nu uitchecken heeft volgens mij alvast nen herniaovergehouden aan het dragen van mijn valies BOMMESTEVOL! Ik snap het ook niet want ik heb helemaal niks extra gekocht! hihi :)

Eerste stop die we maken is aan het Royal Temple. Putu vertelt ons dat elke familie een eigentemple heeft, ook de zijne. Putu wil feitelijk zeggen ‘eerstgeboren kind’ en Nastra (ik dacht dat het zijn achternaamwas) is zijn eigenlijke naam. Dus PutuNastra.  Meesten noemen hem Putu, de familie Nastra. 2egeborene is bijvoorbeeld Dewa, en zo zijn er nog enkele namen in volgorde vangeboorte (Nyoman, Ketut, Sudarta, Made).

Ik vraag hem of hij dan weet hoe groot de familie is, wanteen achternaam bestaat bij hun niet! Maar nee, dat weet hij niet, ze hebben omde 210 dagen een familiebijeenkomst in de tempel en dan zijn dat ongeveer 200 mensen ofzo.

De Royal Temple is mooi aangelegd met vijvers en planten,lijkt meer een botanische tuin met een ommuurd plein, vol met schrijntjes waarde familie hun offertjes neerzet. Binnen de muren zijn geen toeristen toegelaten, maar rondomde muur is een wandelpad waar je net met je hoofd kan overkijken, dus dat mag wel.

Na een halfuurtje hebben we het gezien en rijden we een stukdoor en komen door kleine dorpjes waar ze precies nog nooit van-ze-leven een auto gezien hebben. Vrouwen dragen hieralles op hun hoofd, pakken hout om de stoof om te koken aan te steken, fruit,wasmand, noem maar op...

We stoppen aan een klein lokaal fruitkraamke waar ze Jackfruit verkopen, een typische fruitsoort van ginds en stinkt als de pest!!Jakkes! maar naar het schijnt is dat normaal, de smaak is heel lekker zeggenze, ik gaan het toch ni uittesten!  We willen rijstterassen zien, maar hiervoor moeten we nogeen heel eind naar het noorden, er is overal wel een rijstveld, maar nergens zo mooi en zo uitgestrekt & groen als in het Noorden We moeten zelfs langs de weg voor de rijstterrassen entree betalen, niet zo heel veel hoor: 1,70euro met de auto.

Putu stelt voor van echt door de rijstterrassen tewandelen. Ik denk huh?! maar we volgen de chief gewoon :-p Na een lange zandweg wijken we af in een rijstveld, SMALLE paadjes en dan sta je plots met je voeten in het schuiverigeslijkerige randje van een rijstteras. Ik had het er ni mee, zo’n hoogte!! Jongens toch, maar het uitzicht was werkelijk indrukwekkend!!

We hadden het weer wel n beetje mee zei Putu, want de mensen in het Noorden klagen al 3 dagen van geen druppel regen, terwijl het anders alle dagen regenrt, zodus... wij vinden het ni erg :-) Na de rijstterrassen is het al even na de middag en Putu wil lunchen (hij eet in zn auto, alleen).

Blijkbaar hebben de chauffeurs zoiets van eten kost 10x niks. Hij koopt zijn lunch naast de weg aan een kraampje, zo’n zakske met rijsten kip en dat kost hem dan 0,10 eurocent ofzo. Als wij gaan lunchen eten wij in principe net hetzelfde maar dat kost dan ongeveer 12 euro met zn 2 (ook om mee te lachen, maar voor hem veel geld!) Hij wil dus niet mee gaan eten, ook niet als je het betaalt voor hem, dan heeft hij liever nog dat geld in cash bijbetaald aan het einde van de dag, omdat hij dan de school van zn kinderen beter kan betalen.

We worden dus gedropt aan een lunch restaurant. Hij eet op de parking met andere chauffeurs. Een restaurant met terras enzicht op de rijstterrassen! Wauw!! 5 euro voor een gans buffet mmmm, ni veel honger, maar als je dat ziet dan gaat je buikje wel eens lachen :) haha...

Na ons buikje rond te hebben gegeten zijn we al redelijk moe, het zonneke schijnt KEIhard dus na die wandeling waren we redelijk kaput :-p

Onze volgende stop is de GitGit Waterfall, opnieuw zet Putuons af op de parking en wacht daar op ons, bagage zit tenslotte ook in dewagen;-) Is it far? Vragen we nog aan hem... No no,only 800 metres from here! ah ok :) das dus haalbaar haha :-D

Wat hij wel was vergeten te vertellen is dat het 800 meter trappen waren, naar beneden welliswaar, maar ik ben ni vergeten dat wat naar beneden gaat, achteraf ook weer naar boven moet!! *puf puf* Ach ja, we zien de waterval al een beetje in de verte, duseens daar aangekomen was het snel vergeten ;-) Je kan eronder gaan staan als jewil, maar we hebben geen zwemgerief aangetrokken. Dan maar met de tenen int water :p

We blijven daar wat rusten voor een halfuurke en dan staatons nog ne ferme klim te wachten Jama, die Balinezen zen ni stom zenne, OVERAL naast elken trede staat wel een winkelke, allez, zo een kraamke met houten figuurkes, kaderkes en schilderijkes en natuurlijk, sarongs.

't Is niet dat je de mensen het ni gunt, maar als je zegt, No thank you, dan sturen ze op die zware treden zelfs nog hun kids achterna. Zo ook, een meisje van 3, we wilden niks kopen van de mama, lopen gewoon vriendelijk door, zijn zelf aant hijgen en aant puffen op den trap en diekleine komt tussen ons door achternagelopen en ondertussen mee de trappen opstijgen. Miss *hijg* you wanna buy *hijg* necklace* hijg* 10000 roepiah*hijg* het kind was kapot en bleef maar gaan! Kinderarbeid?? :-s

Soit, ik ben na enkele minuten in Putu zn buske gewoon in slaap gevallen. Dus half 5 en we warenaan het hotel. We krijgen een bloemenketting van de Balinese bloemen : frangipani :) en een welkomstdrankje. Putu neemt afscheid van ons, we besluiten dat we de verdere dagen onze plan gaan trekken en er zelf een beetje op uit willen trekken.

Chonos Hotel, een hotelleke dat uitgebaat wordt doorNederlanders. Zelf zijn ze nergens te bespeuren, ze wonen blijkbaar in de bergen en zetten balinezen in hun hotel om het uit te baten. Alweer heel vriendelijk personeel. Jeroen van Boom en Frans Bauer zijn hier niet vreemd als je luistert wat er door de boxen boenkt ;-)

Buiten aan de straat hangt een bord voor mensen die willen blijven eten ook (je kan ook van buitenaf bij hun enkel eten in het restaurant)er hangt: Broodje Kroket, Puntzak friet, Shoarma. Jaja! we hebben het gevonden:-p Eens wat anders dan rijst!!

We gaan dus even een wandeling doen tot aan de zee (is net om de hoek) en daar worden we al meteen aangesproken voor een Dolphin trip met deboot. We willen dat zeker doen, dus we boeken bij Paskal, een Balinees, maar zijn Engels is buitengewoon goed, en de andere schippers die behelpen zich voornamelijk met gebarentaal. Je ziet ook hier op het strand voornamelijk lokaal volk. Veel toeristen zijn hier niet in september zeggen ze, alleen augustis en december. Lovina (badplaats waar we nu zitten) is sowieso al wel veel rustiger dan de stranden in het Zuiden.

Ook omdat in het noorden het strand zwart zand heeft, dit is van de lava van de vulkaan die op Bali staat. We boeken onze dolphin trip en beloven Pascal morgenvroeg om kwart voor 6 voor zonsopgang op het strand te zijn!! Jawadde, dan maar snel iets eten en bed in! Hihi

We eten dus een frietje met kipsaté in ons hotel. Ewel de frieten zijn SUPERlekker!!   Mmmmmmmmmmmmmmm :-p

Net voor ik bijna aant transformeren was in een rijstkorrel voel ik me toch weer lekker Belg!

Morgen a new day en we zijn halverwege!! :-O

Ellen & Ives


 
- Reageer op bericht -
Site door zoov.be
Copyright 2012